Verlies- en rouwtherapie

                                                                       Als iets liefs je verlaat, blijft nog altijd de liefde


Omgaan met verdriet

In ons leven krijgen we allemaal te maken met verdriet, gemis en rouw. Verlies van een dierbare, verlies van gezondheid, een baan, je thuisland, een scheiding, een onvervuld verlangen, etc. Verlies is er in vele vormen, het hoort bij het leven.

We spreken vaak over 'verlies verwerken'. Verlies verwerk je echter niet, het zal altijd in een bepaalde vorm aanwezig blijven. De kunst is juist om het verlies te gaan leren verdragen, zodat ook het leven weer draaglijk en hopelijk weer fijn wordt! Verlies leren verdragen is echter niet makkelijk. Het vraagt aandacht, tijd en energie. In onze samenleving weten we vaak niet goed hoe om te gaan met iemand die in de rouw is. Dit maakt het moeilijk om erover te praten. Tot wanneer 'mag' je eigenlijk rouwen? Is het normaal om na een jaar nog steeds verdrietig te zijn of je zelfs nog eenzamer te voelen dan daarvoor? Bij wie kun je terecht als je door verdriet overmand wordt? Wordt het leven ooit nog leuker en komt er ooit een moment dat je weer kunt lachen? Hoe ga je om met het feit dat je niet meer beter wordt? Hoe ga je om met een onvervuld verlangen?

Leren omgaan met een groot verlies of gemis gaat niet vanzelf en is hard werken. Het vraagt om zoeken naar een nieuw evenwicht, om weer opnieuw te ontdekken wat belangrijk is. Dit is niet makkelijk en kun je niet alleen. Bij verlies hoort steun en troost en soms is deze niet beschikbaar of sluit deze niet aan op jouw behoeftes.
In mijn praktijk neem ik graag de tijd om te luisteren naar je verhaal en samen te zoeken naar wat nodig is om de balans weer terug te vinden.

Petra van Oorschot- Suringa

  

 


Houdt van buiten zijn en van mensen met hun verhalen. Is vrolijk, energiek, meedenkend en creatief. Is bereid om via verdriet de mooie kanten van de liefde weer te zien.

    


Als het kan gaan we lekker naar buiten, lopen we een stuk en nemen we de tijd voor je verhaal. Blijf je liever binnen? Ook goed! We doen wat jou het beste helpt.